Tiktok är det senaste tillskottet i sociala medier-familjen och ett syskon som alla andra har behövt förhålla sig till. Här sätts trenderna och här påverkas vad vi skrattar åt och pratar om. Sedan sprider sig både funktioner och innehåll till övriga plattformar. När Medieakademin nu för andra året kartlägger Tiktok ser vi ett fortsatt starkt fokus på underhållning och humor. Dels genom sketcher (Wonderboi, Kevin Bang) och dels genom redaktörskonton (Rubbealt, Hollywoodfruarna). Utöver mat och musik är “microlearning”, kunskap paketerat i 30-sekundersklipp, en bubblare. Det tycks ha tagit över förra årets stora trend med intervjuer. Läkaren Doktor Tracy, läraren Simon Frostner och juristen Sam Darvish finns med i toppen och berättar om sina expertområden och Göteborgaren Adam Larson gör “visste du att”-innehåll om det allra mesta.
Förra året hade de största profilerna från andra kanalerna inte hittat till Tiktok, men nu börjar namnkunniga profiler som Joakim Lundell, Filip Dikmen och Antonija Mandir etablera sig . YouTube-giganten Therese Lindgren hamnar dock strax utanför topp 100.
Om du besöker den här sidan via en dator hittar du fler mätpunkter i tabellen.
Genom bland annat tjänsten Exolyt har vi kunnat identifiera nästan 9 000 svenska Tiktok-konton med mer än 100 000 likes. 100 000 likes har också varit vår nedre gräns för att inkludera ett konto i vår mätning.
Vi har i urvalet inte tagit hänsyn till ett kontos följarantal, eftersom följarantal har liten betydelse för ett kontos möjlighet att skapa engagemang och räckvidd. Många konton har dessutom fortfarande ett stort antal följare från tiden då Tiktok hette Musical.ly, men dessa följare har liten påverkan sedan appen sammanslagits med Tiktok. Därför har vi valt att helt utesluta att mäta följare.
Via Exolyt har vi fått ut totalt antal visningar, gilla-markeringar, kommentarer och delningar för videos postade under perioden 1 augusti - 1 augusti. Vi räknar inte TikTok Stories eller TikTok Now eller livesändningar, eftersom vi inte kommer åt denna data.
Det går, likt andra plattformar, inte att få ut exakt information om ett kontos nationella tillhörighet, eller hur många svenskar ett konto når. Men genom en uppskattning av Exolyt och genom att också kontakta och be användarna att dela hur många procentandelar svenskar de har bland sina följare, har vi arbetat fram en metod för att uppskatta svenskhet. Vi kan inte anta att procenten svenska följare korrelerar med procenten svenska användare som visat, gillat, kommenterat eller delat samma kontos inlägg, men svenskheten blir åtminstone en fingervisning för oss när vi avgör den svenska relevansen i vår kartläggning. Vi gör också en manuell kartläggning av varje konto för att se om de haft inlägg med tiotals miljoner visningar, vilket kan vara en indikation kontot blivit stort i andra länder och därför kan innebära en lägre nivå av svenskhet i de totala interaktionerna.
Motsvarande metod som beskrivits vid rankning av konton på Twitter, Facebook och Youtube gjordes därefter även för TikTok, men utifrån följande åtta rankingmått: 1) antal visningar, viktat efter förmodad andel svenskar 2) antal visningar/post, viktat på samma sätt 3) antal kommentarer, viktat efter förmodad andel svenskar. 4) antal kommentarer/post, viktat på samma sätt. 5) Antal likes, viktat efter förmodad andel svenskar 6) Antal likes/post, viktat på samma sätt och 7) antal delningar, viktat efter förmodad andel svenskar 8) Antal delningar/post, viktat på samma sätt.